Każdy początkujący przedsiębiorca wie niemal wszystko na temat branży związanej z działalnością swojej firmy. Każdego dnia kontroluje, czy jego przedsiębiorstwo sprawnie funkcjonuje oraz czy przynosi oczekiwane zyski. Jednak bardzo często wiedza na temat tego, co dzieje się z wyprodukowanym artykułem kończy się na końcowym etapie linii produkcyjnej. Dlatego warto zastanowić się, co dzieje się z naszym produktem kiedy opuści naszą fabrykę?

Właściwy transport i rozładunek

Po dostarczeniu do sklepu nasz towar jest rozładowywany i układany na pólkach. Takiej odpowiedzi udzieli niemal każdy właściciel firmy. Jednak w jakich warunkach jest on transportowany i w jaki sposób jest on wyjmowany z ciężarówki czy samochodu dostawczego – tego nie wie większość z nich. Bardzo często zdarza się, że latem temperatura osiąga tak wysokie wartości, że towar przewożony w nieklimatyzowanym aucie może nie nadawać się do sprzedaży. Taka sytuacja ma miejsce szczególnie często w przypadku gdy produkujemy artykuły spożywcze. Jeżeli jednak nasz produkt dotarł do sklepu we właściwych warunkach nie możemy mieć pewności, zanim trafi na sklepową półkę nie straci sowich właściwości. Jeżeli osoby odpowiedzialne za rozładowanie towaru dostarczonego do punktu sprzedaży nie wykonają swojego zadania w krótkim czasie, produkt taki jak lody może ulec roztopieniu.